Ispiši ovu stranicu
Kako kadrirati objekt snimanja? Držite se pravila jedne trećine

(1 Glasaj)

Kako kadrirati objekt snimanja? Držite se pravila jedne trećine

Osnovno pravilo kod snimanja fotografije: Pravilo trećine

Ovo je jedna od elementarnih kompozicijskih tehnika u fotografiji. U slikarstvu se primjenjuje još od 1845. godine, a s pojavom prvih fotoaparata postaje osnovna tehnika svakog fotografa.

Prema ovom pravilu, svaka fotografija je podijeljenja u devet jednakih zamišljenih polja, koja su odvojena jednako razmaknutim dvjema horizontalnim i dvjema vertikalnim linijama. Na ovaj način nastaju četiri sjecišta, a kad snimate fotografiju poželjno je da objekt snimanja smjestite u jedno ili više tih čvorišta. Ovakva kompozicija fotografiji daje znatno veću dinamiku i energiju nego kod fotografije u kojoj je objekt snimanja smješten u centru.

 Pravilo trecine

Kod snimanja horizonta, u pravilu trećine on se smješta na donju ili gornju horizontalnu crtu. Tako je na gornjoj slici horizont smješten na donju horizontalnu crtu. Sama fotografija je podijeljenja na dva dijela, voda koja zauzima 1/3 kadra i nebo s 2/3. Objekt (drvo) je smješten u desno donje sjecište.

Niže je primjer fotografije s pravilom trećine i bez njega. Izvor: Wikipedia

Pravillo trecine SideBySide

Ovo pravilo omiljeno je i kod filmaša. Kod snjimanja videa (ili fotografije) ispravno je osobu kadrirati na vertikalne linije, a oči snimane osobe u horizontalne linije. Isti uzorak možete primijeniti i na objekt koji se kreće s time da ostavite "prazan prostor" ispred osobe (smjer u kojem se kreće). 

Da rezimiramo, kako bi fotografija bila kompozicijski "ispravna" koristimo trećine, a objekte snimanja poželjno je smjestiti u sjecište tih trećina.

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 27 Ožujak 2016 17:08